Update huisartsenzorg in coronatijden
Door de maatregelen die de overheid afgeroepen heeft zien we de verspreiding van het coronavirus langzaam dalen. Maar om te voorkomen dat het weer opvlamt moeten we de maatregelen blijven handhaven.
De huisartspraktijken en ziekenhuizen zullen langzaamaan weer wat reguliere zorg oppakken, maar dit zal heel geleidelijk gaan. Tot nu toe zagen wij alleen de spoedeisende klachten, nu zullen we de semi-urgente klachten (die binnen 2 weken actie behoeven) gaan oppakken . De zorg kan zeker niet meteen terug naar normaal, omdat besmettingskansen dan weer toenemen. Dit vraagt zowel van u als van ons flexibiliteit en geduld.
U kunt voor alle klachten waarover u zorgen of twijfels heeft nog steeds telefonisch contact opnemen met de huisartsenpraktijk. Vermijd de zorg niet bij ernstige of risicovolle klachten ! De assistente staat u telefonisch te woord en kijkt samen met u wat de beste oplossing is. Zomaar binnenlopen op de praktijk mag nu niet; de voordeur is daarom ook gesloten.
Heeft u een afspraak op de praktijk kom dan alleen. Alleen bij uitzondering (zoals kinderen) mag er in overleg met ons 1 begeleider/ouder meekomen. Kom op tijd, maar niet te vroeg of te laat. Bent u te vroeg, wacht dan buiten tot het tijdstip van uw afspraak. Er mogen namelijk niet teveel mensen tegelijk in de wachtkamer zijn (1,5 meter afstand). En ook buiten geldt: houd 1,5 meter afstand.
Heeft u luchtwegklachten dan kunt u alleen met spoedeisende zaken op de praktijk in een aparte ruimte gezien worden. U krijgt hiervoor dan instructies van ons.
De meeste klachten zullen we nog steeds telefonisch of met beeldbellen afhandelen. Soms vragen we foto’s per mail te sturen. Dit zult u niet altijd fijn vinden, want u bent anders gewend van ons. Weet dat wij ons best doen om iedereen zo goed mogelijk te helpen/adviseren en dat wij ook geconfronteerd worden met deze maatregelen waar we ons aan moeten houden.
Afspraken die reeds vooruit gepland stonden kunnen worden uitgesteld of omgezet naar een telefonische afspraak. De spreekuren van de praktijkondersteuner somatiek (voor diabetes, hart- & vaatziekten, longziekten e.d.) kunnen nog geen doorgang vinden; deze afspraken worden zoveel mogelijk telefonisch gedaan. Ook de praktijkondersteuners GGZ en jeugd zetten hun afspraken telefonisch of met beeldbellen voort.
Door ons met z’n allen aan de maatregelen te houden hopen we langzaam toe te kunnen werken naar uitbreiding van de normale zorg en indamming van het coronavirus. Hoe lang het gaat duren weten we helaas niet. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op; we volgen de adviezen van de RIVM en onze huisartsorganisaties (NHG en LHV) op de voet.
We hopen op uw medewerking; let goed op uzelf en op elkaar !